Copilot domineert op Microsoft Ignite 2023

Gepubliceerd op 23/11/2023 door | Categorie: Microsoft nieuws

Microsoft Ignite, de jaarlijkse showcase van Microsoft, stond dit jaar volledig in het teken van Copilot, dat AI heeft vervangen als de term du jour in Microsoft product-aankondigingen. Microsoft CEO Satya Nadella bejubelde “het tijdperk van Copilot” en zei tijdens zijn openingskeynote dat “Copilot de nieuwe UI wordt”. Tijdens Ignite 2023 werden meer dan 100 aankondigingen gedaan van verbeteringen aan producten die gebruikmaken van de Copilot-stack.

Lees hieronder de hoogtepunten 👇

Acht maanden geleden introduceerde Microsoft Copilot voor Microsoft 365, de AI-assistant die ervoor moet zorgen dat mensen zich kunnen focussen op werk dat ‘uniek menselijk’ is. De ervaringen van de eerste gebruikers zijn alvast opvallend:

 • 70% van de Copilot gebruikers zei dat ze productiever waren en 68% zei dat het de kwaliteit van hun werk verbeterde
 • Over het algemeen waren gebruikers 29% sneller in specifieke taken (zoeken, schrijven en samenvatten).
 • Gebruikers haalden een gemiste vergadering bijna 4x sneller in.
 • 64% van de gebruikers zei dat Copilot hen helpt minder tijd te besteden aan het verwerken van e-mail.
 • 87% van de gebruikers zei dat Copilot het makkelijker maakt om aan een eerste concept te beginnen.
 • 75% van de gebruikers zegt dat Copilot “me tijd bespaart door in mijn bestanden te vinden wat ik nodig heb”.
 • 77% van de gebruikers gaf aan Copilot niet meer op te willen geven als ze het eenmaal gebruiken.

We zoomen hieronder even in op een paar belangrijke gebieden uit de aankondigingen over Copilot op Microsoft Ignite.

De Microsoft Copilot-ervaring uitbreiden

Het afgelopen jaar verfijnde Microsoft zijn visie op Copilot. Om verder te gaan dan individuele productiviteit, breiden ze het Copilot-aanbod uit met oplossingen om productiviteit en bedrijfsprocessen voor élke rol en functie te transformeren, van kantoormedewerkers en eerstelijnswerkers tot ontwikkelaars en IT-professionals.

 1. Microsoft Copilot voor Microsoft 365

Op basis van de ervaringen van de early users (klanten zoals Visa, BP, Honda en Pfizer) wordt er nieuwe waarde toegevoegd. Het nieuwe dashboard laat klanten zien hoe Copilot hun organisatie beïnvloedt, met inzichten zoals die te vinden zijn in de Work Trend Index. Er zijn nieuwe personalisatiemogelijkheden waarmee Copilot antwoorden kan geven die zijn afgestemd op je unieke voorkeuren en rol. Om teamwork te bevorderen, helpen nieuwe functies in Outlook je bij de voorbereiding van vergaderingen en tijdens vergaderingen zorgen nieuwe whiteboard- en noteerervaringen voor Copilot in Teams ervoor dat iedereen op één lijn zit.

 • Microsoft Copilot Studio

Microsoft Copilot Studio is een low-code tool die is ontworpen om Copilot voor Microsoft 365 aan te passen door bedrijfskritische gegevens te integreren en aangepaste copilots te bouwen voor intern of extern gebruik. Copilot Studio werkt met connectoren, plugins en GPT’s, waardoor IT-teams Copilot kunnen sturen naar de beste gegevensbronnen voor specifieke query’s.

 • Microsoft Copilot voor service

Copilot for Service helpt bestaande contactcentra uit te breiden met generatieve AI. Tijdens klanten-interacties kunnen agenten Copilot for Service vragen stellen in natuurlijke taal en relevante inzichten ontvangen op basis van gegevensbronnen uit kennisarchieven, wat leidt tot snellere en slimmere oplossingen.

 • Copilot in Microsoft Dynamics 365

 Door de kracht van generatieve AI en mixed reality te combineren, helpt deze copilot eerstelijnswerkers om complexe taken uit te voeren en problemen sneller op te lossen zonder de workflow te verstoren. De handsfree copilot, die als eerste beschikbaar is op HoloLens 2, zal professionals in de service-industrie helpen natuurlijke taal en menselijke gebaren te gebruiken om interactieve begeleiding te bieden via hologrammen die over de apparatuur heen zijn gelegd.

 • Microsoft Copilot voor Azure

Een AI-compagnon die het dagelijkse IT-beheer vereenvoudigt. Het is een uniforme chat-ervaring die de rol en doelen van de gebruiker begrijpt en het vermogen om apps en infrastructuur te ontwerpen, te bedienen en problemen op te lossen verbetert. Copilot for Azure helpt IT-teams nieuwe inzichten te krijgen in hun workloads, ongebruikte Azure-functionaliteit te ontsluiten en taken te orkestreren.

“Our vision is pretty straightforward: We are the Copilot company. We believe in a future where there will be a Copilot for everyone and everything you do” – Satya Nadella, CEO Microsoft

Copilot voor iedereen toegankelijk maken

Copilot toegankelijker maken voor iedereen, begint met Bing. Bing Chat en Bing Chat Enterprise worden nu gewoon Copilot. Zo zullen klanten die Copilot gebruiken in Bing, Edge en Windows, wanneer ze zijn aangemeld met een Microsoft Entra ID, profiteren van commerciële gegevensbescherming. Copilot (voorheen Bing Chat en Bing Chat Enterprise) is vanaf 1 december algemeen beschikbaar.

De verbinding tussen data en AI versterken

AI is zo goed als de data die het voeden, daarom zet Microsoft zich in om een geïntegreerde, vereenvoudigde ervaring te creëren om je data te verbinden met onze AI-tools. Microsoft Fabric maakt deel uit van die oplossing, het verandert de manier waarop teams met data werken door iedereen samen te brengen op één AI-platform dat alle data samenbrengt op een enterprise-grade data-fundament.

De verantwoorde inzet van AI mogelijk maken

Microsoft leidt de industrie in het veilig en verantwoord gebruik van AI. Het bedrijf heeft de norm gesteld met een toonaangevende toezegging om commerciële klanten te verdedigen tegen en te vrijwaren van rechtszaken wegens inbreuk op auteursrechten – de Copilot Copyright Commitment (CCC).

Vandaag gaat Microsoft een stap verder met de aankondiging van de uitbreiding van de CCC naar klanten die Azure OpenAI Service gebruiken. Het nieuwe voordeel heet de Customer Copyright Commitment. Als onderdeel van deze uitbreiding heeft Microsoft nieuwe documentatie gepubliceerd om klanten van Azure OpenAI Service te helpen bij het implementeren van technische maatregelen om het risico op inbreukmakende content te beperken. Klanten moeten voldoen aan de documentatie om te kunnen profiteren van het voordeel.

Verdediging versterken in het tijdperk van AI

Microsoft Sentinel en Microsoft Defender XDR (voorheen Microsoft 365 Defender) worden gecombineerd tot het eerste Unified Security Operations Platform in de branche, met ingebouwde Security Copilot-ervaringen. Met ingebouwde generatieve AI is het één krachtige ervaring die gericht is op het beschermen van bedreigingen op machinesnelheid en die verdedigers helpt door de complexiteit van hun omgeving te vereenvoudigen.

Daarnaast helpt de uitbreiding van Security Copilot in Intune, Purview en Entra IT-beheerders, compliance-afdelingen en identiteitsteams om complexe scenario’s te vereenvoudigen. In Entra kunnen identiteitsbeheerders snel problemen met toegang tot identiteiten oplossen. In Purview bieden waarschuwingen over gegevensbeveiliging een rijke context om problemen sneller op te lossen. In Intune kunnen IT-beheerders “wat als”-analyses gebruiken om het bedrijf draaiende te houden en tegelijkertijd de governance en compliance te verbeteren.

Ter info: je kunt de Ignite keynotesessies van Satya Nadella, Rajesh Jha en Jared Spataro, Charlie Bell en Vasu Jakkal, en Scott Guthrie on-demand bekijken. Bovendien kan je meer te weten komen over al deze aankondigingen in het Microsoft Book of News 2023.


Wenst u meer info?


Lees meer

Beschikbaarheid en prijzen Microsoft 365 Copilot voor bedrijven
Een eerste blik op de impact van Microsoft Copilot
Low-code business websites met Power Pages (in preview)

Blijf op de hoogte van belangrijke updates

U wilt op de hoogte blijven van alle CRM tips en trends en nieuws over Microsoft Dynamics 365 & Power Platform? Schrijf u nu in en ontvang alle nuttige info elke maand in uw mailbox. Stay tuned!