Microsoft Dynamics 365 licenties: overzicht van het nieuwe licentiemodel

Gepubliceerd op 25/10/2016 door | Categorie: Microsoft Dynamics 365

Update 01/11/2016: Microsoft Dynamics 365 is algemeen beschikbaar vanaf 1 november 2016

U kon er niet omheen, op 11 oktober lanceerde Microsoft officieel Microsoft Dynamics 365. Op het ‘Microsoft Dynamics 365 first-look’-event werden tal van nieuwigheden getoond. Een samenvattend verslag hiervan kan u lezen in onze blogpost: Microsoft Dynamics 365: waarom, wat en wanneer?

Afbeelding Microsoft Dynamics 365: the best of two worlds

In dit blogartikel gaan we dieper in op de nieuwe en vereenvoudigde Microsoft Dynamics 365 licenties.

Microsoft heeft het huidige model van de Dynamics CRM-licenties onder handen genomen. Waar de focus ook ligt binnen uw bedrijf, met Microsoft Dynamics 365 zal u kunnen starten vanuit één app, bijvoorbeeld de Sales app. Als u dit wenst, zal u achteraf geleidelijk andere bedrijfsprocessen, zoals marketing en customer service, kunnen activeren binnen Microsoft Dynamics 365. Deze manier van werken trekt Microsoft ook door in het nieuwe licentiemodel. Het grote voordeel is dat u enkel zal betalen voor de zaken die u effectief gebruikt.

Business editie versus Enterprise editie

We herhalen nog even dat de term ‘module’ zal verdwijnen alsook de term ‘Microsoft Dynamics CRM’. In plaats van modules zal u kunnen kiezen voor verschillende apps (applicaties) binnen Microsoft Dynamics 365. Verder zal u de keuze hebben tussen twee edities van Microsoft Dynamics 365: de Business editie en de Enterprise editie.

De Business editie is geoptimaliseerd voor organisaties tot 250 werknemers. In deze editie zal project Madeira worden opgenomen en zal voortaan Financials heten. Daarnaast zullen ook de Sales en Marketing apps worden toegevoegd. De Business editie zal enkel via de cloud en pas in een latere fase beschikbaar zijn.

De Enterprise editie is de oplossing geoptimaliseerd voor organisaties met meer dan 250 werknemers. In deze editie zullen de CRM en ERP (AX) producten zoals we ze vandaag kennen, beschikbaar zijn via de volgende apps: Sales, Field Service, Operations, Customer Service, Project Service Automation en Marketing. Verder zal u met deze Enterprise editie ook kunnen werken met de Power Apps en Microsoft Flow. De Enterprise editie maakt verder gebruik van Online en On Premise ‘dual use rights’. Dit betekent dat u recht zal hebben om zowel On Premise als in de cloud de apps te gebruiken.
De Enterprise editie van Microsoft Dynamics 365 zal wereldwijd beschikbaar zijn vanaf 1 november 2016.

Microsoft Dynamics 365 licenties

Microsoft Dynamics 365 licenties: overzicht

1) Licentie per App

Zowel voor de Business editie als voor de Enterprise editie, zal u een Microsoft Dynamics 365 licentie kunnen aanschaffen per app. Bijvoorbeeld, een verkoper heeft enkel de Sales app nodig. U zal dan een licentie kunnen kopen voor de specifieke Sales app. De verkoper zal dan toegang hebben tot alle functionaliteiten die binnen deze app beschikbaar zijn.
Microsoft merkt dat het aanschaffen van deze licenties nog het vaakst wordt toegepast. Daarom zal deze licentievorm behouden worden.

2) Licentie per Plan

Microsoft heeft ook een volledig nieuwe licentievorm uitgewerkt, namelijk de licenties per plan. Het komt erop neer dat Microsoft bepaalde apps bundelt binnen verschillende plannen, zoals ze dit ook doen bij Office 365.

Licentie per Plan: Enterprise editie

Bij de Enterprise editie van Microsoft Dynamics 365 zal er voor de licenties per plan een onderscheid gemaakt worden tussen ‘Enterprise plan 1′ en ‘Enterprise plan 2′.
Enterprise Plan 1 zal alle bestaande CRM Online producten bevatten, meer specifiek de Sales app, de Field Service app, de Customer Service app, de Project Service Automation app en later de Marketing app. Daarnaast zal u met dit plan ook kunnen werken met de PowerApps.
Het Enterprise Plan 2 combineert Plan 1 met de Operations app.

Concreet voorbeeld, uw Customer Service medewerker moet toegang hebben tot de apps Customer Service, Operations en Sales om een zo goed mogelijke dienstverlening te kunnen garanderen. In plaats van drie afzonderlijke apps aan te schaffen, zal het voordeliger zijn om een plan aan te schaffen. Met dit plan zal uw Customer Service medewerker kunnen switchen tussen verschillende business apps.

Licentie per Plan: Business editie

Voor de Business editie zal er een business plan bestaan. Meer informatie hierover volgt later.

3) Team member licentie

Een team member heeft leesrechten tot alle data van Microsoft Dynamics 365, alsook volledige toegang tot ‘accounts’, ‘contacts’, ‘activiteiten’ en ‘custom’ entiteiten. Deze licentie zal vooral geschikt zijn voor de ‘lichtere’ gebruikers van Microsoft Dynamics 365.

4) Voordelige formule voor KMO’s

Omdat de Business editie nog niet in alle landen zal beschikbaar zijn vanaf 1 november, heeft Microsoft een voordelige formule voor KMO’s uitgewerkt. Deze formule zal beschikbaar zijn vanaf 1 december 2016 voor nieuwe Microsoft Dynamics 365 klanten. Ze is gericht op KMO’s die maximum 25 licenties nodig hebben en enkel de Sales app wensen te gebruiken. Enkel erkende Cloud Solution Provider (CSP) partners zullen deze formule kunnen aanbieden. Net IT is een erkende CSP partner. Aarzel dus niet om ons te contacteren om op een voordelige manier kennis te maken met Microsoft Dynamics 365.

Wat betekent dit alles voor bestaande Microsoft Dynamics CRM klanten?

Microsoft begrijpt dat deze wijziging in de licenties een serieuze impact kan zijn voor haar klanten. Om de overgang naar de nieuwe licenties gemakkelijker te maken, voorziet Microsoft voor haar bestaande klanten een transitieperiode van 3 jaar.


Wenst u meer info?


Lees meer

Techniekers krijgen meer gedaan met Microsoft Dynamics 365 Copilot
Microsoft Dynamics 365 Copilot stelt verkopers nét die content voor die het salesproces verbetert.
Zo helpt Microsoft Dynamics 365 Copilot je marketingcampagne sneller van concept tot lancering.

Blijf op de hoogte van belangrijke updates

U wilt op de hoogte blijven van alle CRM tips en trends en nieuws over Microsoft Dynamics 365 & Power Platform? Schrijf u nu in en ontvang alle nuttige info elke maand in uw mailbox. Stay tuned!