Microsoft Dynamics 365 update: virtuele entiteiten

Gepubliceerd op 14/11/2017 door | Categorie: Microsoft Dynamics 365

Eén van de grotere nieuwigheden van de laatste update van Microsoft Dynamics 365 (versie 9.0) zijn virtuele entiteiten.

Nieuwe manier om data uit externe bronnen te bekijken in Dynamics 365

Net IT CRM blog: Microsoft Dynamics 365 update - Virtuele entiteiten

Wat is een virtuele entiteit?

Een virtuele entiteit is een aangepaste entiteit (of recordtype) in Dynamics 365 en visualiseert externe data. Tijdens het opvragen van de data wordt er rechtstreeks verbinding gemaakt met de externe bron, zonder dat de data moet worden opgeslagen in Dynamics 365 zelf. Microsoft Dynamics 365 bevat namelijk een OData-gegevensprovider waarmee u verbinding kan maken met een OData v4-webservice die toegang heeft tot de externe gegevens.

U ziet de virtuele entiteit in Microsoft Dynamics 365 (online) als een normale Dynamics 365-entiteit. Entiteiten worden gebruikt om gegevens te modelleren en beheren in Microsoft Dynamics 365. We spreken ook vaak over recordtypes.

Net IT CRM blog: Microsoft Dynamics 365 update - Screenshots virtuele entiteiten

De voordelen van een virtuele entiteit

Als u externe gegevens wilt integreren, dan vraagt dit meestal specifieke codering of serverreplicatie en -synchronisatie van externe gegevens binnen Dynamics 365. Met de virtuele entiteiten hoeven de externe gegevens niet gesynchroniseerd te worden naar Dynamics 365, waardoor er ook storage kan worden uitgespaard.

Enkele andere voordelen op technisch vlak:

  • Systeembeheerders kunnen een dataintegratie configureren en virtuele entiteiten maken zonder enige code te moeten schrijven.
  • Ontwikkelaars kunnen de methode van de virtuele entiteiten gebruiken om via invoegtoepassingen (plugins) bepaalde andere bronnen aan te spreken en beschikbaar te stellen binnen Dynamics 365 Customer Engagement.

Hoe maakt u een virtuele entiteit aan?

U creëert een virtuele entiteit zoals u andere aangepaste entiteiten maakt en duidt vervolgens het selectievakje ‘Virtuele entiteit’ aan.

Net IT CRM blog: Microsoft Dynamics 365 update - Screenshot virtuele entiteiten aanmaken

Enkele aandachtspunten bij het gebruik van virtuele entiteiten

Als u virtuele entiteiten gebruikt, zijn er enkele zaken waarmee u rekening moet houden:

  • alle virtuele entiteiten zijn alleen-lezen.
  • bestaande entiteiten kan u niet converteren naar virtuele entiteiten.
  • u kan geen bedrijfsprocesstromen of workflows gebruiken met virtuele entiteiten. A.d.h.v. bedrijfsprocesstromen kan  u een reeks fasen en stappen definiëren die vervolgens bovenaan het entiteitsformulier worden weergegeven. Zo kan u bijvoorbeeld een bedrijfsprocesstroom maken om ervoor te zorgen dat iedereen aanvragen voor klantenservice op dezelfde manier afhandelt.

Een heel belangrijk aandachtspunt is dat virtuele entiteiten eigendom zijn van de organisatie en niet worden ondersteund door het Dynamics-beveiligingsmodel. Microsoft adviseert om uw eigen beveiligingsmodel voor de externe gegevensbron te implementeren.


Wilt u meer informatie over de virtuele entiteiten in Microsoft Dynamics 365?


Lees meer

Microsoft nieuws van mei 2020
Field Service Management met Dynamics 365
Live chat voor een persoonlijke, online service

CRM TIPS ONTVANGEN

U wilt geen blogartikel missen? U wilt op de hoogte blijven van alle CRM tips en trends en nieuws over Microsoft Dynamics 365? Schrijf u nu in en ontvang alle nuttige info elke maand in uw mailbox.
Stay tuned!