Over de toekomst van Microsoft: visie van Satya Nadella

Gepubliceerd op 24/01/2014 door | Categorie: Microsoft nieuws

Visie van Satya Nadella – Executive Vice President, Cloud and Enterprise bij Microsoft

Wie is Satya Nadella?

Satya Nadella staat momenteel aan het hoofd van Microsoft’s Cloud & Enterprise afdeling, die verantwoordelijk is voor het bouwen van verscheidene ontwikkelingstools en cloud diensten. Volgens sommige Microsoft watchers is hij één van de kanshebbers benoemd te worden tot CEO.

Hieronder lees je een interview met Nadella over de toekomst van Microsoft.

De toekomst van Microsoft_Satya Nadella

De Cloud OS

Nadella’s team bracht de “Cloud OS” uit, Microsoft’s backend platform voor cloud diensten. Bij het ontwerp hield men rekening met de moderne ontwikkelingsnoden. Dit platform is o.m. de drijvende kracht achter Office 365, Bing, SkyDrive, Xbox Live, Skype en CRM Dynamics Online). Overal ter wereld gebruiken bedrijven technologieën die deel uitmaken van de Cloud OS, denk hierbij maar aan Azure, Windows Server, SQL Server, Visual Studio en System Center.

Welke technologische verschuivingen heeft de komst van de cloud veroorzaakt?

“In het verleden was er een duidelijke opdeling, enerzijds had je hard- en software en anderzijds de applicaties die er gebruik van maakten. Met de komst van de cloud raakte het onderscheid tussen beiden gaandeweg minder duidelijk. Wanneer iemand bijvoorbeeld een applicatie draait op Azure (het Cloud platform van Microsoft), hoeft men niet langer hardware aan te kopen, of een eigen netwerk op te zetten,… Met de introductie van de cloud merken we dat de verschillen tussen beiden vervagen en zelfs in elkaar overlopen.”

Welke conclusie kunnen we trekken uit het globale IT budget?

“Afgelopen jaar werd er wereldwijd een slordige 2 biljoen Amerikaanse dollar gespendeerd aan IT. Wanneer we de verdeling van dit bedrag nader bekijken ziet men een duidelijke tendens; mensen geven meer geld uit aan toestellen en cloud diensten.

Het is slechts een kwestie van tijd voor we allemaal overschakelen naar de cloud. Microsoft heeft een aanzienlijke business in de markt van cloud diensten opgebouwd maar als je het volledige plaatje bekijkt zijn we slechts een kleine pion. Onze manier van denken moet ons er toe aanzetten om meer deel uit te maken van de technologieën die mensen in de toekomst zullen helpen.”

Hoe verliep de overschakeling naar de cloud voor Microsoft?

“De overschakeling naar de cloud lag voor de hand maar bewees toch een moeilijke opdracht te zijn. Het was een echte uitdaging om een cloud platform vanaf nul te ontwikkelen, het systeem moest immers tot erg veel in staat zijn. Op hetzelfde moment hebben we Skype (een populair programma voor internettelefonie) aangepast om tegemoet te komen aan een veeleisende mobiele wereld. Ons eigen cloud platform (Windows Azure) werd hierdoor nog meer gestimuleerd.“

Wat betekent de cloud business voor Microsoft?

“Als commercieel bedrijf hebben we een brede business uitgebouwd. Ongeveer 58% van onze business heeft te maken met commerciële doeleinden. De cloud is momenteel erg trendy en heeft bovendien een enorme groeimarge. Zo breidt de Azure community dagelijks uit met 1000 klanten.”

Zal Microsoft in de toekomst zich uitsluitend richten op het verkopen van diensten?

“Microsoft biedt tot op heden zowel hardware als diensten aan de consument aan. Hierin zie ik niet onmiddellijk verandering. Wel ben ik er van overtuigd dat we nieuwe concepten moeten uitdenken. Office 365 en Azure zijn twee voorbeelden hiervan op vlak van diensten. Naast de rechtstreekse verkoop van diensten maken we onze software ook beschikbaar als basisplatform voor andere ontwikkelaars. Daarnaast verwachten onze klanten steeds meer functionaliteit in de diensten die we aanbieden. Ons toekomst draait rond deze pijlers.”

Is CEO van Microsoft een onmogelijke job?

“(Lacht even hardop). Ik speculeer liever niet. “

Originele tekst: http://qz.com/157521/satya-nadella-the-future-of-microsoft-as-seen-by-an-insider-who-could-be-its-next-ceo/

>> Lees ook: Satya Nadella wordt nieuwe CEO van Microsoft


Wenst u meer info?


Lees meer

Beschikbaarheid en prijzen Microsoft 365 Copilot voor bedrijven
Copilot domineert op Microsoft Ignite 2023
Een eerste blik op de impact van Microsoft Copilot

Blijf op de hoogte van belangrijke updates

U wilt op de hoogte blijven van alle CRM tips en trends en nieuws over Microsoft Dynamics 365 & Power Platform? Schrijf u nu in en ontvang alle nuttige info elke maand in uw mailbox. Stay tuned!