3 trends én beloftes van low-code platforms

Onderzoekinstituut Forrester introduceerde de term “low-code” in 2014 in zijn rapport New Development Platforms Emerge For Customer-Facing Applications. Met low-code platforms kunnen niet-technici op een visuele manier softwaretoepassingen ontwikkelen en processen automatiseren. Er is geen programmeerkennis nodig. Ontwikkelaars worden zo ontlast bij hun overvolle takenlijst en niet-technici kunnen zelf veilig software ontwikkelen om flexibeler en efficiënter te werken.

In maart 2018 kondigde Microsoft het Microsoft Power Platform aan als low-code/no-code oplossing waarmee iedereen met kennis van Excel en PowerPoint zelf zakelijke applicaties kan bedenken, ontwikkelen en aanpassen.

Afbeelding Microsoft power platform

Ondertussen vertrouwen veel organisaties op low-code om nieuwe technologie en applicaties snel te implementeren.
Dona Sarkar, Principal Cloud Advocate van Microsoft, beschreef in een recent blogartikel 3 low-code trends die elke organisatie zou moeten omarmen.

Trend 1: Low-code applicaties integreren met samenwerkingsplatformen

Sinds de coronacrisis is het gebruik van samenwerkings- en communicatieplatformen enorm toegenomen. Zo heeft Microsoft Teams momenteel meer dan 115 miljoen dagelijkse actieve gebruikers. De volgende stap is om de apps die medewerkers veel gebruiken te integreren met het samenwerkingsplatform waar ze steeds meer tijd doorbrengen.

Gebruik bijvoorbeeld Microsoft Power BI in Microsoft Teams om data en inzichten weer te geven met behulp van filters en pivots; en gebruik vervolgens Microsoft Power Apps om op basis van die inzichten medewerkers aan te zetten tot specifieke acties.

Een handig onderdeel hierbij is “Microsoft Dataverse”. Dit is een ingebouwd, low-code dataplatform voor Teams waarmee u apps en workflows op maat kan bouwen met Microsoft Power Platform en deze apps en worksflows kan publiceren in uw Teams-groep. Op die manier kunnen uw collega’s deze gebruiken zonder tussen apps te moeten schakelen.

Trend 2: Automatisering redt uw organisatie van omslachtige processen

Dagelijkse en tijdrovende taken van medewerkers omzetten in geautomatiseerde processen zorgt voor efficiëntie en tijdwinst. Denk aan taken zoals data overtypen in verschillende systemen, goedkeuringen aanvragen en updates controleren. Een IT-medewerker kan bijvoorbeeld met Microsoft Power Automate een automatische workflow instellen voor het controleren en installeren van een software-update en zo honderden uren per maand besparen.

Om te identificeren aan welke manuele taken uw medewerkers veel tijd verliezen, introduceerde Microsoft recent de “process advisor”. Deze zal met de volgende nieuwe release van het Power Platform algemeen beschikbaar komen.

Trend 3: Ontwikkelaars en niet-ontwikkelaars werken samen om de apps en technische oplossingen van morgen te creëren

Binnen steeds meer organisaties worden teams gevormd van first-code developers en citizen developers (= werknemers zonder programmeerkennis). Volgens Microsoft zijn er 2 interessante manieren waarop deze teams kunnen samenwerken.

Ten eerste, developers kunnen back-end API’s en connectoren bouwen en deze opslaan in tools zoals Azure API Management, zodat low-code ontwikkelaars deze kunnen gebruiken om de apps te maken die ze nodig hebben.

Ten tweede kunnen first-code ontwikkelaars fungeren als “architect” om al het app-bouwwerk in te plannen zodat deze meer strategisch en gepland zijn in plaats van eenmalige oplossingen.

Meer lezen?

In het (Engelstalige) e-book “3 ways low-code app development can help with immediate response” leest u meer over hoe low-code tools zoals Microsoft Power Apps uw organisatie helpt om:

  • snel en veilig zakelijke apps te ontwikkelen en testen;
  • niet-technici zelf apps te laten bouwen zonder dat ze hiervoor het development team moeten inschakelen;
  • app-innovatie te gebruiken voor betere bedrijfsinzichten en -beslissingen.
Banner Microsoft Ebook Low code app development

Wil u meer weten over de mogelijkheden van het Microsoft Power Platform?


Lees meer

Low-code business websites met Power Pages (in preview)
Top 10 meest gelezen blogartikels van het jaar
Security in Microsoft Dynamics 365 & Power Platform

Blijf op de hoogte van belangrijke updates

U wilt op de hoogte blijven van alle CRM tips en trends en nieuws over Microsoft Dynamics 365 & Power Platform? Schrijf u nu in en ontvang alle nuttige info elke maand in uw mailbox. Stay tuned!