Bedrijfsprocessen automatiseren en applicaties integreren met Azure Logic Apps

Gepubliceerd op 02/05/2018 door | Categorie: Tips, tricks & how-to's

Processen automatiseren, interne en externe applicaties integreren, gegevens online delen met klanten en partners, … uitdagingen waarmee ook uw bedrijf ongetwijfeld te maken heeft als onderdeel van de digitale transformatie. Uitdagingen die best wel arbeidsintensief en duur kunnen zijn als u alles vanaf nul moet programmeren en ontwikkelen. Gelukkig bestaan er de Azure Logic Apps waarmee professionele ontwikkelaars werkstromen en integraties kunnen vereenvoudigen en implementeren in de cloud.

Net IT CRM Blog: Azure Logic Apps - afbeelding logo

Wat zijn Azure Logic Apps?

Met Azure Logic Apps kan u als developer bedrijfsprocessen sneller en op een begrijpelijke manier automatiseren als werkstromen, zonder zelf veel code te moeten schrijven. U kan apps, gegevens en apparaten met elkaar verbinden in Azure-services, Microsoft-services, andere SaaS-apps (Software-as-a-Service) en on-premise-systemen.

Omdat Azure Logic Apps in de cloud draaien, hoeft u zich geen zorgen te maken over de hosting, schaalbaarheid en beschikbaarheid ervan.

Triggers, acties en connectors

Via de visuele designer in de Azure Logic Apps kan u werkstromen creëren op basis van triggers en acties. Elke werkstroom begint met een trigger. De trigger geeft aan uw app of service door wanneer er specifieke gebeurtenissen plaatsvinden en de werkstroom dus mag gestart worden.

Net IT CRM Blog: Azure Logistic Apps-screenshot

Eens de stroom is geactiveerd worden er bepaalde acties of stappen uitgevoerd. Elke actie verwijst doorgaans naar een bewerking die wordt gedefinieerd door een connector.

Connectors leggen verbindingen tussen Azure-services, Microsoft-services, andere SaaS-apps (Software-as-a-Service) en on-premise-systemen. Zo zijn er heel wat kant-en-klare connectors beschikbaar in de Azure Logic Apps voor Dynamics 365, Office 365, Dropbox, Twitter, … .

Net IT CRM Blog: Azure Logistic Apps - screenshot connectors

Hoewel Microsoft een brede verscheidenheid connectors aanbiedt, zal u soms apps, services en systemen willen aanroepen die niet beschikbaar zijn via vooraf gedefinieerde connectors. In dat geval is het altijd mogelijk om aangepaste connectors te maken met eigen triggers en acties.

Azure Logic Apps bevat ook een integratiepakket ‘Enterprise’ waarmee u business-to-business (B2B) werkstromen kan maken en integreren met SaaS-apps van derden, lokale en aangepast apps. Als u bekend bent met Microsoft BizTalk dan zijn de functies van dit specifieke integratiepakket eenvoudig te gebruiken omdat de meeste concepten vergelijkbaar zijn.

Wat is nu eigenlijk het verschil met Microsoft Flow?

Ook met Microsoft Flow kan u werkstromen maken die zijn geïntegreerd met verschillende SaaS- en bedrijfs-apps. Microsoft Flow is dan ook gebaseerd op de architectuur en functies van Azure Logic Apps. Beide hebben dezelfde ontwerpfunctie voor werkstromen en dezelfde connectors. Wat is dan het verschil?

Net IT CRM Blog: Afbeelding Azure Logic Apps en Microsoft Flow

Microsoft Flow is bedoeld voor het maken van eenvoudige werkstromen zonder tussenkomst van ontwikkelaars of IT. Bijvoorbeeld, direct reageren op meldingen of e-mails met hoge prioriteit of automatiseren van goedkeuringsprocessen.

Azure Logic Apps daarentegen maakt het mogelijk om meer complexe werkstromen te realiseren (op B2B niveau) waarvoor DevOps-procedures en beveiligingsprocessen (m.a.w. programmeervaardigheden) vereist zijn.

Het is mogelijk om eerst met een Flow stroom te starten en deze later om te zetten in een Azure Logic App als de noden hoger worden of een klein proces voor een team plots een algemeen proces binnen de organisatie wordt.

Onderstaande tabel kan als leidraad dienen om te bepalen wanneer u het beste Microsoft Flow of Azure Logic Apps gebruikt.

Net IT CRM Blog: Azure Logic Apps  Microsoft Flow versus Azure Logic Apps-screenshot

Bron: docs.microsoft.com/nl-nl/azure/azure-functions/functions-compare-logic-apps-ms-flow-webjobs


Wenst u ook aan de slag te gaan met Azure Logic Apps? Of twijfelt u tussen Microsoft Flow of Azure Logic Apps?


Lees meer

AI voor Sales: De sales-contradictie – efficiënter werken én meer persoonlijke relaties bouwen.
5 tips voor het beheer van beveilingsrollen in Microsoft Dynamics 365
Hoe datakwaliteit verbeteren in uw CRM toepassing?

Blijf op de hoogte van belangrijke updates

U wilt op de hoogte blijven van alle CRM tips en trends en nieuws over Microsoft Dynamics 365 & Power Platform? Schrijf u nu in en ontvang alle nuttige info elke maand in uw mailbox. Stay tuned!