Bouwen aan een digitale overheid

Gepubliceerd op 13/12/2021 door | Categorieën: Microsoft Dynamics 365, Net IT nieuws, Overheid

Na een digitale editie vorig jaar kon Trefdag Digitaal Vlaanderen dit jaar opnieuw fysiek doorgaan. Net IT was ook van de partij van 24 tot 26 november. Er was een sterk programma met boeiende sprekers en het was fijn om nog eens mensen fysiek te ontmoeten en bij te praten over de vele initiatieven voor digitale transformatie van de overheid.

De laatste 20 maanden zijn zeker ook voor overheidsorganisaties bijzonder uitdagend geweest. De snelle shift naar verplicht thuiswerk had een belangrijke impact. Overheidsorganisaties die gevorderd waren op het gebied van digitale transformatie, hadden minder problemen om iedereen van thuis uit te laten werken. Anderen maakten noodgedwongen een snelle inhaalbeweging. Tegelijk nam de belasting op de dienstverlening sterk toe bij heel wat overheidsorganisaties. Denk maar aan de enorme toevloed aan vragen van burgers en ondernemers over COVID-19 bij 1700, het contact center van de Vlaamse Overheid. Een ander voorbeeld vinden we bij VLAIO dat snel nieuwe steunmaatregelen voor getroffen sectoren in het leven riep.

De overheid erkent in toenemende mate het belang van digitale transformatie om nog beter voorbereid te zijn op de vele uitdagingen in de toekomst. Net IT is vereerd om een steentje te mogen bijdragen als partner van overheidsorganisaties (zie: Net IT’s referenties bij de overheid) die toonaangevend zijn op het gebied van digitalisering en automatisering.

Nieuwe manier van (samen)werken

Uit diverse onderzoeken blijkt dat we het contact met de collega’s missen, maar tegelijk zien mensen ook de voordelen van thuiswerk. Vooral uit de hoek van kenniswerkers komt de vraag naar een hybride manier van werken waarbij de organisatie flexibiliteit en vertrouwen schenkt aan de medewerkers. Om tegemoet te komen aan die wensen zijn digitale tools nodig die samenwerking ondersteunen en toelaten om productief te werken én er voor zorgen dat connectie tussen medewerkers onderling blijft bestaan zodat mensen zich deel voelen van het team en de organisatie. Microsoft Teams, bijvoorbeeld, brengt collega’s virtueel samen en vormt een belangrijke schakel in de digitale werkplek. Zo werkt Microsoft steeds verder aan de integratie tussen Teams met Dynamics 365 en het Power platform.

De kracht van data

Digitaal werkende overheidsorganisaties produceren en verzamelen veel data. Meer en meer zien we initiatieven van overheidsorganisaties die hun data samenbrengen met de bedoeling er bruikbare inzichten uit te halen. Op deze manier wordt er gebouwd aan de weg naar een overheid gedreven door data. Wie de sessie van VLAIO op TDV2021 heeft bijgewoond (TDV 2021 sessie 59 – Het verhaal van digitalisering & transformatie bij VLAIO), zag daarvan een toonaangevend voorbeeld.

Veiligheid en privacy

Uiteraard te vermijden is dat de hybride werkplekken voor hackers nieuwe kwetsbare doelwitten zouden vormen. De hoogste waakzaamheid is geboden om mensen, toestellen, applicaties en databronnen te beschermen. Microsoft blijft vele miljarden investeren in cybersecurity en blijft de nodige inspanningen leveren om volledig te voldoen aan alle vereisten als meest betrouwbaar IT platform voor overheidsorganisaties.

Zie ook de aankondiging van Microsoft Belux dd. 23 november over het DigitalAmBEtion plan voor groei en innovatie in België waarbij een aantal nieuwe datacenters zullen gebouwd worden: Microsoft Belux announces: Digital AmBEtion – YouTube.


Wil u weten wat Net IT kan bijdragen aan de digitale transformatie in uw organisatie?


Lees meer

ESC Groep versterkt positie in Nederland door strategische samenwerkingen met Logic Vision en DynamicHands
Techniekers krijgen meer gedaan met Microsoft Dynamics 365 Copilot
Microsoft Dynamics 365 Copilot stelt verkopers nét die content voor die het salesproces verbetert.

Blijf op de hoogte van belangrijke updates

U wilt op de hoogte blijven van alle CRM tips en trends en nieuws over Microsoft Dynamics 365 & Power Platform? Schrijf u nu in en ontvang alle nuttige info elke maand in uw mailbox. Stay tuned!