Een klantenportaal met Power Apps portals

Gepubliceerd op 13/01/2021 door | Categorieën: Microsoft Dynamics 365, Microsoft Power Platform

In Microsoft Dynamics 365 beheert u ongetwijfeld gegevens die ook interessant zijn voor klanten of partners om te kunnen raadplegen of te bewerken. Voor klanten denken we bijvoorbeeld aan:

 • een nieuwe aanvraag melden en opvolgen;
 • een offerte raadplegen en goedkeuren;
 • kennisartikelen raadplegen over producten, veelvoorkomende problemen en vragen;
 • interacties met klanten en zelfs tussen klanten onderling (community).

Uiteraard kan u naast klanten ook business partners toegang geven tot uw portaalsite. Bijvoorbeeld om gegevens uit te wisselen over een commerciële opportuniteit of een project. Of zelfs voor uw eigen medewerkers kan een portaalsite handig zijn, zeker als in uw organisatie niet alle medewerkers toegang hebben tot Dynamics 365.

Met een Microsoft Power Apps portal geeft u interne en externe gebruikers veilig toegang tot specifieke Dynamics 365 data. Om de toegang tot uw portaalsite af te schermen zijn er verschillende opties. U kan gebruikersauthenticatie opzetten via Azure, Active Directory, B2C en Okta en als u dat zou willen kan het zelfs ook via social media accounts zoals LinkedIn, Microsoft, Facebook en Google.

Screen Microsoft Power Apps portal sign-in

Bouw een portal zonder dat u developers nodig heeft

Met Microsoft Power Apps portals bouwt u een portaalwebsite zonder dat u hiervoor codeerkennis nodig heeft. U kiest een template, u bepaalt de naam, de URL en de taal en u gebruikt kant-en-klare interactieve componenten om data op een veilige manier beschikbaar te stellen.

U start ofwel vanaf een lege Power Apps portal, of u kiest uit één van de bestaande portal templates voor specifieke doeleinden zoals:

 • Community portal: voor kennisartikelen, blog, forum, ideeën, reacties en beoordelingen.
 • Self-service portal van klanten: voor het zelf kunnen opvolgen van support cases, voor het geven van feedback en voor het raadplegen van kennisartikelen.
 • Self-service portal van medewerkers: voor kennisartikelen en het stroomlijnen van veelvoorkomende taken.
 • Partner portal: voor het samenwerken aan opportuniteiten en voor real-time toegang tot gedeelde activiteiten. Voor dit type portal zijn ook add-ons beschikbaar voor Dynamics 365 Field Service of Dynamics 365 Project Service.
 • Custom portal (Dynamics 365 Supply Chain Management, preview): dit is een extern gerichte B2B-website voor het plaatsen van bestellingen.
 • Event portal: voor publicatie events, inschrijving op één of meerdere sessies.
Microsoft Power Apps interface

Alvorens u dus de portaalwebsite opbouwt, moet u dus eerst bepalen wat uw doelgroep is (klanten, partners of medewerkers) en wat de specifieke zakelijke vereisten zijn.

Elk portaalsjabloon kan u vervolgens aanpassen via verschillende configureerbare site-instellingen. Zo kan u de achtergrondstijl, tekstkleur en lay-out breedte bepalen naar eigen wens.  

Uw portaalwebsite opzetten d.m.v. een Power Apps portal is speciaal ontworpen om het zo eenvoudig mogelijk te maken:

 • u maakt pagina’s en beheert de websitenavigatie en menustructuur;
 • op de pagina’s plaatst u titels, teksten, afbeeldingen en downloadbare bestanden;
 • dit met ondersteuning voor meerdere talen en een globale site search;
 • u zet alles in uw eigen huisstijl door kleuren en tekststijlen te kiezen;
 • vervolgens voegt u (interactieve) componenten toe om Dynamics 365 gegevens te kunnen raadplegen en te bewerken. U bepaalt zelf wie wat kan raadplegen of bewerken;
 • bovendien zijn er integratiemogelijkheden met SharePoint om documenten ter beschikking te stellen en met Power BI om rapporteren te publiceren op uw portaal website.

Hoewel de Power Apps portal ontworpen is om de setup zo eenvoudig mogelijk te maken voor niet-technische gebruikers, moet natuurlijk ook gezegd worden dat uw portaalwebsite natuurlijk uitbreidbaar is d.m.v. custom ontwikkeling.

Geef veilige toegang tot de portal

Alle gegevens die u gebruikt voor de portaalsite worden beschermd via het Microsoft Dataverse-beveiligingsmodel. Met een Power Apps portal beheert u de toegang voor contactpersonen vanuit uw Dynamics 365 of Power Apps omgeving.

 • U bepaalt zelf de manier waarmee uw gebruikers kunnen inloggen; zoals een login via Microsoft profiel, LinkedIn of andere.
 • U wijst rollen toe aan elke portaalgebruiker en bepaalt op die manier wie wat mag zien en bewerken.

Alle interacties en acties die een portaalgebruiker onderneemt, worden gekoppeld aan het Contactpersoon-record in Microsoft Dynamics 365.

Integreer al uw data

Het is mogelijk om een Power Apps portal te integreren met o.a. Microsoft Power BI, Microsoft Power Automate en Microsoft SharePoint. Zo kan u de portaalsite uitbreiden met modelgestuurde formulieren, weergaven, lijsten, grafieken en dashboards. Kortom, alles is aanwezig om op de meest efficiënte manier een klantenportaal op te zetten.


Wenst u een vrijblijvende demo van Microsoft Power Apps portals?


Lees meer

Copilot, Guides en Meer: Duik Diep in de Nieuwe Wereld van Dynamics 365 Field Service!
Copilot for Service: Transformeer uw klantenservice met generatieve AI in Microsoft Dynamics 365
Microsoft Transformeert Klantbeleving met Dynamics 365 Customer Insights

Blijf op de hoogte van belangrijke updates

U wilt op de hoogte blijven van alle CRM tips en trends en nieuws over Microsoft Dynamics 365 & Power Platform? Schrijf u nu in en ontvang alle nuttige info elke maand in uw mailbox. Stay tuned!