Hoe CRM succesvol implementeren?

Gepubliceerd op 19/06/2019 door | Categorieën: Business, Tips, tricks & how-to's

CRM is een bedrijfsstrategie waarbij het kloppend hart de relatie met de klant is. CRM helpt u en uw medewerkers meer klantgericht te werken en is niet louter een operationele tool. Elke CRM-implementatie heeft dan ook een ingrijpende impact op uw volledige organisatie: marketing, IT, service, verkoop, HR enz.

Gebruiksvriendelijke CRM-oplossing

Een succesfactor voor een geslaagde CRM-implementatie is zorgen voor een gebruiksvriendelijke CRM-tool. Uw medewerkers mogen zeker niet overladen worden met te veel nieuwe begrippen en extra werk waarvan ze het voordeel niet inzien. Als de CRM-oplossing te complex is (het is vaak verstandiger specifieke uitzonderingen niet te implementeren), dan zullen uw medewerkers het niet gebruiken en daalt de waarde van uw CRM-project. Een CRM-systeem moet er juist voor zorgen dat uw medewerkers hun taken beter kunnen uitvoeren.

Zorg daarom voor een intuïtieve, gestroomlijnde interface en pas het KISS (“Keep It Simple, Stupid”)-principe toe. Toon bijvoorbeeld niet meer knoppen of opties dan nodig om verwarring te vermijden.

Net IT CRM Blog: hoe CRM succesvol implementeren Keep it simple

Specifieke CRM-trainingen

Uw medewerkers moeten geloven in de CRM-tool en moeten het voordeel ervan inzien (lees ook: Focus op de gebruikersacceptatie van uw CRM). Het moet voor hen duidelijk zijn wat de strategie achter de CRM-implementatie is. Ze moeten de doelstellingen van CRM kennen, weten wat verwacht wordt en weten hoe de software werkt. Voorzie daarom voldoende tijd voor specifieke CRM-trainingen en dit het beste voor elk type gebruiker.

Het is ook zeer belangrijk dat na de go-live uw medewerkers kunnen terugvallen op bijkomende ondersteuning, zoals hulp van een CRM- administrator of een CRM helpdesk.

Evalueer en investeer

Een CRM-implementatie stopt niet na de go-live ervan. Zoals we hierboven schreven moet CRM gezien worden als een bedrijfsstrategie en niet als een bestemming. Een CRM-project moet voortdurend worden geëvalueerd en aangepast indien nodig.
Neem na de go-live een langere evaluatieperiode in acht een geef uw medewerkers de kans om met CRM te leren werken. Verzamel tijdens deze evaluatieperiode alle suggesties en opmerkingen. Nadien kan u met uw projectteam en CRM-partner bekijken welke wijzigingen of toevoegingen er al dan niet geïmplementeerd moeten worden.

Download gratis e-book: 10 succesfactoren van een CRM-project

Wilt u nog andere succesfactoren voor een geslaagd CRM-project ontdekken? Download dan nu het gratis e-book ’10 succesfactoren van een CRM- project’.

banner download Ebook 10 succesfactoren

Heeft u nog vragen? Contacteer ons gerust. We helpen u graag verder op weg naar een geslaagd CRM-project.


Lees meer

Zo helpt Microsoft Dynamics 365 Copilot je marketingcampagne sneller van concept tot lancering.
Microsoft Dynamics 365 Copilot helpt field service medewerkers met slimme smartphone of mobile app.
AI voor Sales: Sales trainen voor AI-adoptie en verantwoord gebruik.

Blijf op de hoogte van belangrijke updates

U wilt op de hoogte blijven van alle CRM tips en trends en nieuws over Microsoft Dynamics 365 & Power Platform? Schrijf u nu in en ontvang alle nuttige info elke maand in uw mailbox. Stay tuned!