Hoe CRM succesvol implementeren?

Gepubliceerd op 19/06/2019 door | Categorieën: Business, Tips, tricks & how-to's

CRM is een bedrijfsstrategie waarbij het kloppend hart de relatie met de klant is. CRM helpt u en uw medewerkers meer klantgericht te werken en is niet louter een operationele tool. Elke CRM-implementatie heeft dan ook een ingrijpende impact op uw volledige organisatie: marketing, IT, service, verkoop, HR enz.

Gebruiksvriendelijke CRM-oplossing

Een succesfactor voor een geslaagde CRM-implementatie is zorgen voor een gebruiksvriendelijke CRM-tool. Uw medewerkers mogen zeker niet overladen worden met te veel nieuwe begrippen en extra werk waarvan ze het voordeel niet inzien. Als de CRM-oplossing te complex is (het is vaak verstandiger specifieke uitzonderingen niet te implementeren), dan zullen uw medewerkers het niet gebruiken en daalt de waarde van uw CRM-project. Een CRM-systeem moet er juist voor zorgen dat uw medewerkers hun taken beter kunnen uitvoeren.

Zorg daarom voor een intuïtieve, gestroomlijnde interface en pas het KISS (“Keep It Simple, Stupid”)-principe toe. Toon bijvoorbeeld niet meer knoppen of opties dan nodig om verwarring te vermijden.

Net IT CRM Blog: hoe CRM succesvol implementeren Keep it simple

Specifieke CRM-trainingen

Uw medewerkers moeten geloven in de CRM-tool en moeten het voordeel ervan inzien (lees ook: Focus op de gebruikersacceptatie van uw CRM). Het moet voor hen duidelijk zijn wat de strategie achter de CRM-implementatie is. Ze moeten de doelstellingen van CRM kennen, weten wat verwacht wordt en weten hoe de software werkt. Voorzie daarom voldoende tijd voor specifieke CRM-trainingen en dit het beste voor elk type gebruiker.

Het is ook zeer belangrijk dat na de go-live uw medewerkers kunnen terugvallen op bijkomende ondersteuning, zoals hulp van een CRM- administrator of een CRM helpdesk.

Evalueer en investeer

Een CRM-implementatie stopt niet na de go-live ervan. Zoals we hierboven schreven moet CRM gezien worden als een bedrijfsstrategie en niet als een bestemming. Een CRM-project moet voortdurend worden geëvalueerd en aangepast indien nodig.
Neem na de go-live een langere evaluatieperiode in acht een geef uw medewerkers de kans om met CRM te leren werken. Verzamel tijdens deze evaluatieperiode alle suggesties en opmerkingen. Nadien kan u met uw projectteam en CRM-partner bekijken welke wijzigingen of toevoegingen er al dan niet geïmplementeerd moeten worden.

Download gratis e-book: 10 succesfactoren van een CRM-project

Wilt u nog andere succesfactoren voor een geslaagd CRM-project ontdekken? Download dan nu het gratis e-book ’10 succesfactoren van een CRM- project’.

banner download Ebook 10 succesfactoren

Heeft u nog vragen? Contacteer ons gerust. We helpen u graag verder op weg naar een geslaagd CRM-project.


Lees meer

CRM voor logistieke bedrijven
Stakeholder relationship management met Dynamics 365 en Power Platform
5 tips voor het beheer van beveilingsrollen in Microsoft Dynamics 365

Blijf op de hoogte van belangrijke updates

U wilt op de hoogte blijven van alle CRM tips en trends en nieuws over Microsoft Dynamics 365 & Power Platform? Schrijf u nu in en ontvang alle nuttige info elke maand in uw mailbox. Stay tuned!